Ons verhaal

Rotterdamse wortels in de Bourgogne
Wij zijn een familie uit Rotterdam en houden van lekker, vegetarisch eten in combinatie met mooie wijnen. Dat is alleen maar versterkt sinds we een tweede huis in de (haute) Bourgogne hebben. Jan kan daar als vinoloog zijn hart ophalen en heeft veel contact met bevlogen wijnboeren uit de streek. Hij bedacht het concept voor Root-box: een box met originele, biologische- en natuurwijnen in combinatie met bijpassende recepten. Met het hele gezin bedachten we de naam Root-box. Root refereert aan het gewortelde, het natuurlijke en ook wel een beetje aan Rotterdam. Terwijl Jan de wijnen selecteerde, ontwierpen Noa en Annette samen de huisstijl, bedacht Karim het concept van een bijpassende playlist bij elke box en voorzag Tamar ons van feedback. Voor de recepten werken we samen met andere vega- en wijnliefhebbers. We verkopen de wijnen overigens ook los, want dat zijn stuk voor stuk pareltjes.

 

Het concept
Root-box is ontstaan uit liefde voor de beste etentjes waarin wijn en spijs elkaar versterken. Een ‘mariage’ noemen ze dat in Frankrijk. Een goede wijn en een lekker gerecht uitkiezen lukt vaak wel. Maar om de smaken van wijn en spijs écht goed te laten matchen, is een kunst op zich. Daarin biedt Root-box uitkomst. Je leert nieuwe wijnen kennen en ontdekt originele wijn-spijscombinaties. 

Waar wij voor staan? 
Root-box staat voor pure smaken met aandacht voor milieu en duurzaamheid. Wijnen met zo min mogelijk chemische toevoegingen en vegetarische recepten met lekkere, gezonde en verantwoorde producten, waardoor je de echte smaken proeft. En als je volle glas dan ook nog optimaal matcht met je groene vork dan kan je niet anders dan gelukkig zijn. Daarnaast doen we ook ons best om zo min mogelijk materiaal te verspillen en zijn al onze verpakkingsmaterialen van duurzame kwaliteit.

Bourgogne

Bijzondere streek

Sinds 2022 hebben wij een huis in het mooie Bourgondische dorpje Mailly-le-Château. In de directe omgeving zijn drie wijngebieden: Chablis, Grand Auxerois en Vezelay. De wijnen uit deze streek zijn, met uitzondering van de Chablis, vrij onbekend in Nederland. Jan: "Ik bezoek de wijnboeren, luister naar hun verhaal, de wijze waarop de wijn wordt gemaakt en kies de beste wijnen uit de streek voor je uit. Voorbeelden hiervan: Chablis, Irancy, Coulange la Vineuse, Saint Brix, Bourgogne Vezelay en Cremant de Bourgogne."

Bekijk onze wijnen

Jan

Goede wijn

Jan is vinoloog en proefde tijdens zijn opleiding aan de Wijnacademie voor het eerst biologische en biodynamische wijn. "De zuivere smaken en wijze waarop de wijnboeren bezig zijn met het milieu en het product intrigeerde me. Het product staat voorop in plaats van de marketing en verkoop. Ze letten veel meer dan traditionele wijnboeren op de omgeving en het hele ecosysteem. Ook de wijngaarden zien er veel natuurlijker en gezonder uit, vaak staan er bloemen tussen de wijnranken en soms zorgen kippen of schapen voor bemesting. Dit zorgt ervoor dat de grond niet uitgeput raakt door de combinatie van bestrijdingsmiddelen en de nadruk op productie." De waardering van natuurwijnen duurde iets langer, maar inmiddels is Jan helemaal om. "De geur, smaak en kleur is anders en wordt in de klassieke opleiding vaak als een fout in de wijn gezien. Maar als je daar overheen stapt, proef je het pure. Zeker in combinatie met de juiste gerechten gebeurt er dan iets bijzonders en dát vind ik interessant."

Bekijk onze boxen

Anna Regina

Goed eten

Na eerst een kleine deli in Rotterdam Noord te hebben gehad, runde Anna Regina samen met Zala in 2023 en 2024 café, bakkerij en winkel ‘Regina’ in Rotterdam Crooswijk. Een plek waar het seizoen leidend was voor de gerechten en dranken en waar onder het motto 'culinary playground' alles mogelijk was wat met kwalitatief eten te maken heeft. Inmiddels is deze pop-up gesloten en doet Anne Regina cateringklussen, events en staat ze op de Rotterdamse Oogstmarkt met seizoensproducten en brood. Anna Regina: "Van mijn ouders heb ik de aandacht voor voedsel en natuur meegekregen. Samen trokken we de natuur in om te wildplukken. De connectie die ik hierdoor voel met eten en de herkomst ervan, breng ik graag over op anderen."

Bekijk onze boxen

Karim Philip

Goede muziek

Karim Philip studeerde in 2024 af bij de opleiding Musician 3.0 aan het conservatorium in Utrecht, een genrevrije studie. Hij is componist, producer en toetsenist en vrijwel altijd met muziek bezig. "Ik heb het geluk gehad vroeg te kunnen beginnen met het maken van muziek. Inmiddels is mijn passie voor het maken van muziek omgezet naar alle toetseninstrumenten, maar vooral synthesizers, en naar muziekproductie. Naast muziek heb ik een grote passie voor koken en goede wijnen en de combinatie van de drie is al helemaal top. Dit heb ik van huis uit meegekregen. Ik ben ervan overtuigd dat muziek een fijne avond met wijn en goed eten nog eens extra kan versterken en de beleving compleet maakt."

Bekijk onze boxen